Jaar van Barmhartigheid – nieuws en achtergronden
In de Rooms-Katholieke Kerk werd van 8 december 2015 tot en met 20 november 2016 het ‘Jaar van Barmhartigheid’ gevierd. De opening van het jaar viel samen met de vijftigste verjaardag van de afsluiting van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) dat sterk in het teken stond van barmhartigheid. Deze website is op 13 maart 2015 van start gegaan, de dag waarop paus Franciscus de viering aankondigde van het Jaar van Barmhartigheid, dat in kerkelijk jargon te boek staat als ‘Heilig Jaar’, ‘Jubileumjaar’ of ‘Jubeljaar’. Het Heilig Jaar gaat terug op een oude joodse traditie en is bedoeld als uitnodiging aan gelovigen om de verhouding met God en hun medemensen te vernieuwen. Een Heilig Jaar vindt normaliter iedere vijfentwintig jaar plaats. De vorige ‘gewone’ viering was in 2000. Maar pausen kunnen ook een ‘buitengewoon’ Heilig Jaar afkondigen. Het Jaar van Barmhartigheid behoort tot deze ‘extra’ jaren. Met betrekking tot het barmhartigheidsjaar volgde deze site het nieuws op internationaal (Rome), nationaal en voornamelijk op diocesaan niveau. Tevens werden achtergronden belicht. Het laatste bericht verscheen daags na de afsluiting van het Jaar van Barmhartigheid. Een project van Solideo.
Contact: mail@solideo.nl
In het Jaar van Barmhartigheid spelen naast het ontvangen van Gods barmhartigheid in het sacrament van boete en verzoening (biecht) de ‘zeven werken van barmhartigheid’ een centrale rol. Ze zijn ontleend aan het evangelie van Matteüs (25,35-36): de hongerigen spijzen, de dorstigen laven, de vreemdelingen herbergen, de naakten kleden, de zieken verzorgen, de gevangenen bezoeken. In de Middeleeuwen werd aan deze zes ‘lichamelijke’ werken een zevende werk toegevoegd, de doden begraven. Tevens kwamen er destijds zeven ‘geestelijke’ werken bij, gericht op het lenigen van geestelijke nood: de zondaars vermanen, onderricht geven, voor de levenden en overledenen bidden, goede raad geven, troost brengen, onrecht geduldig lijden, vergiffenis schenken.
Het Rijksmuseum in Amsterdam herbergt zeven panelen van de ‘Meester van Alkmaar‘ die de lichamelijke werken van barmhartigheid verbeelden. Ze werden in 1504 in opdracht van de gasthuismeesters van het Heilige Geestgasthuis in Alkmaar geschilderd. Van 1504 tot 1916 hingen ze daar in de Grote of St. Laurenskerk. In 1916 werden ze aangekocht door het Rijksmuseum in Amsterdam. Hieronder zijn de schilderijen opgenomen in volgorde zoals ze gehanteerd werden door de Meester van Alkmaar.